fbpx

Riittävä ilmanvaihto ja hyvä sisäilma vaikuttaa jaksamiseen töissä – Valimo Centerissä sitä tarkkaillaan nykyaikaisen kiinteistötekniikan avulla

Terveessäkin rakennuksessa voi olla huono sisäilma, joka näkyy helposti meissä väsymyksen ja uupumuksen tunteina. Mistä huono sisäilma johtuu? Entä miksi riittävään ilmanvaihtoon tulee kiinnittää huomiota toimitiloja valitessa?

Jokainen meistä toimistotyöläisistä on joskus kuullut sanottavan, että iskee iltapäiväväsymys ja siihen ainoa hoitokeino tuntuu olevan pieni happihyppely ja kahvikupillisen nouto. Mutta onko syy uupumuksen tunteelle tosiaan ajankohta ja takana olevat työtunnit vai huono sisäilman laatu? Tänä päivänä kiinnitämme entistä enemmän huomiota työskentelytilojen sisäilmaan – ja hyvä niin.

Mistä huono sisäilma johtuu?

Tilalle, jossa on huono sisäilma on tyypillistä tunkkainen seinämä, joka pöllähtää vastaan tilaan tupsahtanutta. Paikalliset hajut, kuten naapurin eväsrasiasta leijaileva ruuan tuoksu valtaa koko tilan ja lämpiminä kesäpäivinä ilma sisätiloissa tuntuu jopa kostealta.

Niin kutsuttu hapen loppuminen vaikuttaa kehoomme uupumuksena tai energiavajeen tuntemisena. Ihmisten hengittäminen kuluttaa tilan happea ja tuottaa ilmaan hiilidioksidia. Sen lisäksi huonoon sisäilmaan vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten kemikaalituotteet, lemmikeistä ja sitä kautta tekstiileistä irtoavat epäpuhtaudet tai vaikka ulkoa sisätiloihin kulkeutuva siite- tai katupöly.

Toimitilavalinnasta toimenpiteisiin – mitä ja kenelle?

Sisäilman tasapainoisen ylläpitämisen hoitavat ensi kädessä rakennusten koneelliset ilmanvaihtojärjestelmät, jotka tulee toimiakseen olla säädetty oikein ja tilan ominaisuudet huomioon ottaen. Niin poisto- kuin saapuvan ilmamassan tulee olla balanssissa. Vuokrausneuvotteluissa tuleekin ottaa huomioon, mihin tarkoitukseen tila tulee käyttöön ja millaiselle työntekijämäärälle. Ei aina, mutta usein uuden vuokralaisen asettuessa taloon, on tiloihin jouduttu tekemään remonttia ja säätöä, juuri heidän oman liiketoiminnansa sujuvuuden mahdollistamiseksi. Se silti kannattaa.

Seurantatyökalut helpottavat suurten kokonaisuuden hallinnointia

Viime vuonna kirjoitimme tässä artikkelissa, että Valimo Centerissä on saatu kaikkia kiinteistöjä koskeva energiaremontti päätökseen. Remontin myötä käytössämme on Enerz etävalvomo, jonka avulla pystymme seuraamaan kiinteistöittäin muun muassa lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien toimintaa. Valvomon avulla huonelämpötiloja pystytään seuraamaan vyöhykkeittäin ja ilmanvaihtokoneita voidaan etäohjata olemassaolevien lämpötilojen mukaan.

Vuokralaisen näkökulmasta energiaremontti on vaikuttanut positiivisesti etenkin sisäilman laatuun, sillä pystymme kontrolloimaan ja valvomaan ilmanvaihdon toimintaa pääsääntöisesti yhden kerroksen ja yhden rakennuksen siiven kokoisissa palasissa mittaamalla niistä ilman lämpötilaa ja hiilidioksidipitoisuutta. Lisäksi paine-eromittaus seuraa ja erottaa, jos joku avaa ikkunan tuulettamista varten, tämä näkyy piikkinä taloautomaation paine-eromittauksessa. Sen vuoksi ikkunatuuletusta tulisi välttää ympäri vuoden, koska se sekoittaa tulo- ja poistoilmanvaihdolla varustetun rakennuksen toiminnan.

Nykyaikaiset seurantatyökalut helpottavat ihmisten työtä ja ristikkäiset toiminnot pystytään estämään niiden avulla. Kun rakennusten ilmanvaihto on hallinnassa, sekä lämmitys ja jäähdytys toimivat oikeassa suhteessa, uskomme optimoivamme myös omaa työpanostamme oikeisiin asioihin, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen.

Viimeisimmät uutiset

Haluatko olla yksi meistä? Vuokraa toimitilat Valimo Centeristä

Meillä on yrityksellesi juuri sopivasti tilaa toimia. Kaupan päälle pääset nauttimaan Valimo
Centerin monipuolisista palveluista. Ota yhteyttä jo tänään!