Koronavuosina rytinällä yleistynyt etätyöskentely on tullut yrityskulttuuriimme jäädäkseen – ainakin osittain. Tämän niin kutsutun hybridityöskentelyn myötä myös yritysten toimitilatarve luonnollisesti muuttuu. Jutellessamme asiakkaiden ja vuokralaisten kanssa, törmäämme usein kelluviin kysymyksiin, että miten työntekijät saisi taas houkuteltua toimistolle.
”Enää ei toimitilavalinnoissa laiteta niin paljon arvoa sille, että jokaiselle työntekijälle olisi oma yksityinen työhuone, vaan mietitään sitä, miten tilat saisi niin viihtyisiksi, että toimistolle olisi kiva tulla aina etäpäivien jälkeen ja kaikki neliöt saataisiin hyötykäyttöön”, Valimo Centerin vuokrauspäällikkö Arto Haavisto toteaa.
Ensimmäisenä puretaan toimitilojen seinät
Sen sijaan, että jokaiselle olisi lukittava työhuone omine työtuoleineen ja henkilökohtaisine tavaroineen, pohditaan ennemmin sitä, että työntekijöillä on mahdollisuus työskennellä sekä ryhmässä että yksityisyyttä tarvitessaan rauhassa toimiston muusta hälystä. Tämä on huomattu myös meillä toimitilavuokrauksessa ja pyrimme toimillamme vastaamaan kysyntään.
”Entistä enemmän toteutamme kustomointeja nykysiiin toimitiloihin uuden vuokralaisen löytyessä. Työelämä on muuttunut valtavasti sitten 70-luvun ja tämän aikakauden kiinteistöissä väliseinää on sitten enemmän kuin tarpeeksi. Lähes kaikki toimistoremontit alkavat sillä että avarramme tilaa”, Haavisto jatkaa.
Vaativat työntekijät – ja hyvä niin
Tämän päivän toimisto näyttää siis hyvinkin erilaiselta kuin puoli vuosisataa sitten ja ajan tuoma muutos pätee myös meihin ihmisiin. Maailmankuvamme on nykyään monitasoinen ja arkemme kiireistä. Bisneksen rajat ovat maantieteellisesti hälvenneet ja digitalisoituminen on mahdollistanut meidän työskennellä missä ja milloin tahansa. Meistä on tullut myös vaativampia työympäristömme suhteen. Tämän vuoksi toimitilojen suunnittelussa tuleekin ottaa huomioon kaikenlaiset ihmiset, riippumatta iästä, sukupuolesta tai kulttuuritaustasta.
”Muutostöitä suunnitellessa pyrimme luomaan monia erilaisia tarpeita vastaavia toimitiloja. Joku saattaa olla ekstrovertti ja toinen puolestaan introvertti. Kestävyys ja ekologisuus ovat tämän päivän avainsanoja, joten esimerkiksi taukotiloihin tarvitaan riittävän laajat jätteiden lajittelumahdollisuudet. Kaluste- ja materiaalivalinnoissa arvostetaan yleisesti kotimaisuutta ja sitä, että ne kestävät aikaa. Kertakäyttöisyys ei ole kestävää”, Haavisto tiivistää.
Arjen pieniä mukavuuksia
Teknologian nopea kehitystahti näkyy myös toimistoilla, arkea sujuvoittavina laitteina sisätiloissa, kiinteistöjen energiankulutusta säätelevinä talotekniikan ratkaisuina ja ihmisten liikkumisen sähköistymisenä. Kokouksissa osa työntekijöistä saattaa olla fyysisesti läsnä ja osa etänä. Tämä asettaa vaatimuksia käytettävälle laitteistolle, jonka tulee olla mielellään langattomasti yhdistetty toisiinsa – kuvan ja äänen jakamisen tulee olla saumatonta.
Talotekniikalle asetetut vaatimukset kumpuavat ennen kaikkea kallistuneesta energiasta, mutta myös vastuullisuuden näkökulmasta. On ennen kaikkea järkevää, että esimerkiksi valaistusta ja ilmanvaihtoa saa säädeltyä vyöhykkeittäin, eikä turhaan kuluteta olemassa olevia resursseja.
Myös sähköllä liikkuminen on yleistynyt ja ne työntekijät, jotka tulevat pyörällä tai autolla töihin, käyttävät yhä enemmän akuilla kulkevia menopelejä.
”Sähköpyörät ovat arvokkaita ja enemmän tilaa vieviä kuin tavalliset pyörät. Ihmiset arvostavat niiden kunnollisia säilytystiloja ja latausmahdollisuutta. Tähän pyrimme panostamaan entistä enemmän tulevina vuosina. Kuluneena vuonna olemme asentaneet sähköauton latauspaikkoja 26 kappaletta. Lisää on tulossa, sillä autokanta päivittyy kovaa vauhtia kohti sähköisiä vaihtoehtoja. Tällöin latausmahdollisuus on ennen kaikkea tarpeellinen vuokralaisen näkökulmasta mutta myös palveluetu meille”, Haavisto päättää.