Hyvä työergonomia ennaltaehkäisee ja auttaa jaksamaan

Työpäivän päätteeksi päätä särkee, niskat tuntuvat jäykiltä ja ristiselän alueella on painetta. Oletkohan epähuomiossa istunut koko työpäivän syvässä etukumarassa keskivartalon tuesta tietämättä? Työergonomia on termi, joka onneksi tänä päivänä nousee yhä enemmän tarkastelun alle ja sen toteutumista arvioidaan päivittäisessä toimistotyössä.

Ergonomia on tieteenala, joka auttaa ymmärtämään ihmistä eri ympäristössä ja sitä tarvitaan sekä työssä että työn ulkopuolella (Suomen ergonomiayhdistys). Työympäristössä ergonomian voisi ymmärtää siten, että pyritään tekemään työskentelyolosuhteet sellaisiksi, että työn tulosten laatu ja pysyvyys paranee.

Huomaamatta huonossa asennossa

Valtaosa meistä tekee toimistotyössä näyttöpäätetyötä, eli pääosin istuvaa, tai vähintäänkin paikallaan pysyvää työskentelyä tietokoneen ja mahdollisesti useiden näyttöjen ääressä. Perinteiset työtapaturmat ovat toimistotyössä harvinaisia, mutta pitkät ajanjaksot, jopa vuosien työskentely huonossa asennossa aiheuttaa meille rasitusta ja kiputiloja kehoomme.

Jatkuva työskentely näyttöpäätteellä rasittaa sekä silmiä, että tuki- ja liikuntaelimistöä, johon kuuluvat luut, nivelet, jänteet ja lihakset. Reumaliiton mukaan yli miljoona työikäistä kärsii tuki- ja liikuntaelimiin liittyvistä oireista. Vaikka kaikki vaivat eivät suinkaan johtuisi itse työn tekemisestä, sillä voidaan edesauttaa ja pitkittää oireita.

Tunnista omat huonot tavat

Terveydelle haitallisia työtapoja voivat olla esimerkiksi jatkuva, pitkäkestoinen paikallaan istuminen ja istuminen ennen kaikkea kumarassa tai kiertyneessä asennossa. Myös niskan asentoon on syytä kiinnittää huomiota, sillä pään roikkuessa eteen taipuneena niskaan ja selän yläosaan aiheutuu painetta ja iän karttuessa koko rangan asento voi vuosi vuodelta jäädä kumaraan.

Työturvallisuuskeskuksen artikkelissa käydään kattavasti läpi hyvän työasennon tarkistuslistaa näyttöpäätetyössä. Huomioitavat asiat painottuvat hieman sen mukaisesti, tekeekö työtä seisten vai istuen. Perusperiaatteet pysyvät silti samana ja ne meidän jokaisen olisi hyvä kerrata silloin tällöin:

Ylävartalon asento:

  • hartiat rentona
  • kyynärvarret tuettuna suorassa kulmassa
  • niska suorassa

Työpöytä ja työskentelyvälineet

  • työpöydän korkeus säädettynä siten, että hartiat pysyvät rentoina ja kyynärvarret ovat vaakatasossa
  • näyttö näkemisen kannalta sopivalla etäisyydellä, suoraan silmien edessä tai katseen vaakatason alapuolella
  • hiiri ja näppäimistö samalla tasolla ja lähekkäin, jotta käden liike olisi sujuvaa

Keskivartalo ja jalat

  • keskivartalo, niin kutsuttu ”core” tiiviinä, selkä suorassa
  • istumatyössä jalat lattiassa tai jalkatuella
  • seisomatyössä paino tasaisesti molemmilla jaloilla tai silloin tällöin painoa vaihdellen

Milloin sinä olet viimeksi tarkastellut työskentelyasentoasi ergonomian näkökulmasta?

Viimeisimmät uutiset

Haluatko olla yksi meistä? Vuokraa toimitilat Valimo Centeristä

Meillä on yrityksellesi juuri sopivasti tilaa toimia. Kaupan päälle pääset nauttimaan Valimo
Centerin monipuolisista palveluista. Ota yhteyttä jo tänään!